Okul öncesi eğitimde çocukların sağlığı ve güvenliği tehdit edilmeyecek şekilde her şey, onların gelişim ve öğrenim süreçlerini destekleyecek materyallere dönüşebilir. Doğa, bu materyalleri sınırsız bir biçimde sunan en zengin kaynaktır. Yapraklar, ağaçlar, kum, toprak, kil, kurutulmuş meyve, sebze, çiçekler, odun parçaları, kozalak, deniz kabukları ve her türden taş, bu malzemelerden bazılarıdır.
Taş, okul öncesi eğitimde başlı başına bir eğitsel materyal olarak kullanılabilir. Farklı çeşitleri, renkleri, özellikleri, dayanıklılığı, yüzeyleri, boyutları ve coğrafi ile iklim koşullarına göre değişiklik gösteren taşlar, oldukça ilginç araştırma konuları sunar.
Farklı yaş gruplarında taşlarla yapılabilecek etkinlikler şunlardır:
Anasınıfı: Farklı yüzeylere sahip taşlar yan yana dizilir. Çocuklar fırça ve su kullanarak bu taşların üzerinde istedikleri gibi resim ve çizim yaparlar. Ardından hangi taşın yüzeyinde ne kadar su kaldığını gözlemlerler. Her bir taşın yüzeyine peçete bastırarak emilen su miktarını izlerler. Bu etkinlik sayesinde taşların özelliklerinin suyun emilimini nasıl etkilediğini keşfederler.
Orta Gruplar: Taşların bir veya iki özelliğine göre örüntü oluşturma çalışmaları yapabilirler. (renk, yüzey, büyüklük vb.)
Küçük Gruplar: Taşların belirli bir özelliğine göre gruplama çalışmaları gerçekleştirirler. Örneğin, küçük taşları bir kutuya, büyük taşları başka bir kutuya yerleştirirler.
Oyun Grupları: Taşların yüzeylerine avuçları, parmakları ve ayaklarıyla dokunarak farklı hisler edinirler. Daha sonra bu taşları parmak boyaları kullanarak istedikleri gibi boyarlar.
Bu etkinlikler, çocukların taşları keşfederken hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağlar.